Veselam
Uzturs

Kaņepju piens
 – spēcinošs dzēriens veselībai rudenī2


Kaņepju piens
Kaņepju piens
Foto – Aija Geida

No kaņepju sēkliņām var iegūt pienu – baltu kā govs pienu un ļoti spēcinošu. To gan nevajadzētu dzert lielos daudzumos, pilnīgi pietiek ar pusglāzi dienā. Lai to pagatavotu, kaņepju sēkliņas nakti mērcē ūdenī (litrā ūdens ieber 100 gramu negrauzdētu sēklu). Tad izmērcētās sēklas ar ūdeni, kurā tās mirkušas, liek blenderī un kuļ, līdz masa kļūst pienbalta. To izkāš caur 3–4 marles kārtām.

Lai piens būtu saldāks, var pievienot ēdamkaroti medus vai brūno cukuru (garšas dažādībai var izmēģināt arī tumšo karamelizēto cukuru vai kļavu sīrupu). Ja gatavo dzērienu bērniem, var pielikt arī sablendētu banānu, kakao pulveri vai vaniļas cukuru (tikai ne visus uzreiz). Pirms dzeršanas piens jāsamaisa, jo tas noslāņojas.

Ja gribas sāļu dzērienu, var piebērt sāli un zaļumus. Ja kaņepju piens šķiet pārāk ūdeņains, var likt divreiz vairāk sēkliņu – dzēriens iegūst ļoti intensīvu garšu un kļūst stiprs. Izdzer pusglāzi piena, un enerģijas patiešām pietiek visai dienai, jo kaņepju sēklas ir lielisks olbaltumvielu un omega-3 un omega-6 taukskābju avots.

Saistītie raksti
LA.lv