Veselam
Netradicionāli

Augu pazinējas Līga Reitere un Ināra Laure iesaka, kā un kādēļ lietot priežu pumpurus0

Foto – Shutterstock

Pret klepu un saaukstēšanos iesaka priežu pumpurus. Kurā brīdī tos vākt un kā sagatavot lietošanai? ANTOŅINA VIESĪTES NOVADĀ

 

Priežu pumpuru sastāvā ir ēteriskā eļļa, rūgtvielas, flavonoīdi, miecvielas, karotīns, askorbīnskābe, sveķi un A, C, K un B grupas vitamīni. To ārstnieciskās īpašības plaši izmanto gan tautas medicīnā, gan farmakoloģijā. Drogai ir izteikta pretiekaisuma, baktericīda, bronholītiska, urīndzenoša un pretsāpju aktivitāte, tā palīdz atkrēpoties, stimulē žultspūšļa darbību un gremošanu.

Ārstniecības augu pazinēja Līga Reitere uzsver, ka priežu eļļa piedevām ir lielisks antidepresants.

Priežu pumpurus vāc ziemas beigās un agri pavasarī, kad tie ir rožaini brūni, tik tikko uzbrieduši, bet nav sākuši augt un atvērties.

Izvēlas jaunus, nupat nocirstus vai ciršanai paredzētus kokus. Zaru galos parasti aug 4–5 pumpuri, un tos ar asu nazi nogriež kopā ar puscentimetru gariem zaru galiem. Plānā kārtā žāvē 3–4 nedēļas vēsā, labi vēdināmā telpā, lai neatvērtos pumpurzvīņas.

Plaušu funkcijas uzlabošanai vienu ēdamkaroti pumpuru pārlej ar glāzi verdoša ūdens un ūdens peldē tur vismaz 30 minūtes, jo priedes sveķiem jāizšķīst. Pēc tam nokāš. Četras nedēļas 3–4 reizes dienā pa pusglāzei dzer lēnītēm, pa malciņam. Svaigu uzlējumu ieteicams gatavot vairākas reizes dienā, jo jādzer, kamēr silts, turklāt izšķīdušie sveķi ļoti ātri zaudē savu bioaktīvo iedarbību.

Dzerot 10 minūtes pirms ēšanas, iespējams samazināt apetīti. Uzlējumu var izmantot arī inhalācijām, lai saaukstēšanās gadījumā uzlabotu augšējo elpošanas ceļu stāvokli.

Savukārt zālīšu pārzinātāja Ināra Laure bronhīta, bronhiālās astmas, reimatisma, plaušu tuberkulozes gadījumā iesaka nelielu sauju priežu pumpuru drogas novārīt vienā litrā piena. Izkāstu dzērienu izlieto vienas dienas laikā.

No pumpuriem var gatavot sīrupu, vienu daļu pumpuru un divas daļas ūdens 15–20 minūtes vārot katliņā ar vāku.
Saistītie raksti

Ja ūdens iztvaikojis, to papildina līdz sākotnējam tilpumam. Tad atdzesē, izkāš un pieber cukuru proporcijā 1 : 2. Karsē uz lēnas uguns un nepārtraukti maisa, kamēr uzvārās. Glabāt ieteicams lēzenos traukos, jo sīrups ar laiku sacukurojas.

Priežu pumpurus var samaisīt ar medu attiecībā 1 : 5 vai izmantot vienādu daudzumu cukura un likt kārtām – izvilkumu var lietot imunitātes stiprināšanai un pret saaukstēšanās simptomiem.

LA.lv