Veselam
Ārstēšana

Uzpūties vēders… Ieteikumi no uztura un ājurvēdas speciālistēm0

Foto: Tijanam/Shutterstock

Mani nomoka vēdera pūšanās. Esmu pret to lietojis dažādas zāles, taču tās nav īpaši līdzējušas. Ko vēl varētu darīt diskomforta mazināšanai? VIKTORS KULDĪGĀ

 

Protams, vispirms jāpārskata ēdienkarte. Ja neizdodas noteikt, pēc kuru produktu lietošanas vēders uzpūšas, jāiekārto dienasgrāmata, pierakstot visu, kas ēsts, un sajūtas pēc tam. Uztura speciāliste Gundega Rudzīte-Aņiščenko norāda, ka svarīgi arī ēst lēnām, ēdienu rūpīgi sakošļājot. Ja uztura maiņa nelīdz, jāveic izmeklējumi: asiņu, urīna un fēču analīze, vēdera dobuma ultrasonogrāfija, resnās zarnas endoskopija.

Viens no vēdera pūšanās cēloņiem ir arī gaisa norīšana, ēšanas laikā runājot un dzerot gāzētus ēdienus, košļājot košļājamo gumiju un smēķējot, tāpēc labāk no šādām darbībām atteikties.

Ieteicamas fiziskās aktivitātes, īpaši vēdera muskulatūras stiprināšanai, ja ir vēdera aptaukošanās.

Ēdienkartē ieteicams iekļaut ēdienus ar probiotiskajām baktērijām – jogurtu bez piedevām un lakto.

Gāzu uzkrāšanos mazinās ķimeņu, diļļu un anīsa augļu, fenheļa lakstu un piparmētras lapu uzlējumi.

Liekās gāzes uzsūks absorbenti, piemēram, aktivētā ogle, taču kopā ar tām iespējams zaudēt arī vērtīgus mikroorganismus, minerālvielas un vitamīnus, kuru trūkumu vajadzēs kompensēt.

Gāzu apjomu vēderā samazina tā sauktie putu dzēsēji, kuri izvada gāzes no gļotu burbulīšiem. Pie tiem pieder simetikonu saturoši preparāti.

Lai izlemtu, vai un kā vēdera pūšanās jāārstē, jāņem vērā ēšanas paradumi, dzīvesveids, veselības stāvoklis un izmeklējumu rezultāti.

Ārstu prakses Aparmita plus ājurvēdas medicīnas konsultante un ģimenes ārste Ilona Ābele-Šrenka tiem, kam raizes sagādā vēdera pūšanās, iesaka regulāras ēdienreizes ar siltu, viegli sagremojamu barību, nepār­ēdoties un vienā reizē nekombinējot daudz dažādu produktu. Pēc iespējas vajadzētu atteikties no termiski neapstrādātiem dārzeņiem. Svarīgi izdzert vismaz divus litrus silta šķidruma dienā. Pēc ājurvēdas mācības, katram jāizvēlas savam konstitucionālajam tipam jeb došai atbilstīgs uzturs.

Ja jādodas uz kādu svarīgu pasākumu, ārste iesaka lietot garšvielu uzlējumu no čili, melnajiem pipariem, koriandra, ingvera pulvera vai svaiga ingvera.
Saistītie raksti

To gatavo, visas sastāvdaļas aplejot ar karstu ūdeni un paturot 20 minūtes, lai ievelkas. Ja nav pie rokas visu šo sastāvdaļu, ātrajai palīdzībai pakošļā ingvera sakni vai iedzer stipru svaiga rīvēta ingvera tēju.

Var līdzēt dažādi ājurvēdas preparāti, piemēram, Trifla Guggulu, taču pirms to lietošanas vēlams konsultēties ar ārstu par ieteicamo devu.

LA.lv