Veselam
Dzīvesveids

Uzturs, kas palīdz mazināt holesterīna līmeni0

Augļi un dārzeņi.

Foto – Shutterstock

 

Lai holesterīns būtu pēc iespējas zemāks un nekļūtu kaitīgs asinsvadiem, svarīgi apzināt vairākas praktiskas lietas.

Augļi un dārzeņi.

Ēdienkartē dienā jāiekļauj vismaz 400–500 gramu dārzeņu, augļu. Ja ir liekais svars, akcents maksimāli jāliek uz dārzeņiem, salātiem, bet augļus jācenšas ēst mazāk, jo tajos ir cukurs, kas var izrādīties diezgan uzbarojošs.

Zivis.

Uzturā jācenšas lietot pēc iespējas vairāk tā sauktos nepiesātinātos taukus, kas ir treknajās zivīs. Tas nenozīmē, ka zivis jāēd katru dienu!

Gaļu – ne katru dienu!

Foto – Bonappetit.lv

Katru dienu noteikti nevajadzētu ēst sarkano (liellopa, cūkas, jēra u.tml.) gaļu. Ja ir vēlme pēc šāda produkta, labāk izvēlēties putnu gaļu.

Krējuma vietā – olīveļļa.

Foto – no “Ģimenes krājumiem”

Censties vairāk lietot nevis krējumu un citus treknus piena produktus, bet gan salātus gatavot ar olīveļļu. Tai vajadzētu būt par pamatu taukvielām, kas tiek lietotas, gatavojot ēdienu, – četras ēdamkarotes olīveļļas dienā nebūs pārspīlējums.

Baltajiem miltiem un cukuram – ardievas!

Foto – Valdis Semjonovs

 

Vajadzētu uzturā ierobežot tā sauktos ātros ogļhidrātus: smalkmaizītes, kūkas, cepumus.

Limonādei – nē!

Foto – Fotolia

 

No ēdienkartes noteikti svītrojami saldinātie dzērieni: kolas, limonādes. Labāk dzert ūdeni, kurā nav daudz nātrija.

Nesālīt!

 

Foto – Shutterstock

Censties pēc iespējas mazāk lietot sāli. Pārskatīt savus paradumus un automātiski nesālīt gatavu ēdienu, to pat nepagaršojot. Atteikšanās no pārmērīgas sālīšanas ļaus izbaudīt citādas garšas un to nianses.

Nerafinētu un rupju!

2. Miltus sajauc ar klijām. Trešdaļu no paredzētā miltu daudzuma var aizstāt ar pilngraudu kviešu miltiem, lai lavašs uztura ziņā būtu vērtīgāks.
Foto-Aija Geida

 

Labāk izvēlēties maizi, kur ir pilngraudu produkti, nevis klijas, un no rupjāka maluma miltiem. Savukārt, ja pērk makaronus, jāizraugās pilngraudu, turklāt tos nevajag pārvārīt – labāk, lai tie ir pacieti, tad ogļhidrāti lēnāk uzsūksies, līdz ar to organisms paspēs tos apstrādāt. Tāpat noderīgāk izvēlēties nevis baltos slīpētos rīsus, bet brūnos, sarkanos vai melnos.

Šķiedrvielas un olbaltumvielas.

Foto: LETA

Vairāk censties lietot pākšaugus: zirņus, pupiņas, lēcas. Starp citu, šie produkti tagad pat ļoti nākuši modē.

Citi ieteikumi

Saistītie raksti


*Ārkārtīgi svarīgas ir regulāras fiziskās aktivitātes, lai vismaz 2,5 stundas nedēļā būtu mērena fiziskā slodze. Vēlams to sadalīt uz kādām divām trim reizēm nedēļā. Tas normalizēs asinsspiedienu, uzlabos pašsajūtu un holesterīna frakciju sastāvu.
*Nākamais ļoti svarīgais solis ir nesmēķēt.
*Vēl ir būtiski laikus domāt par savu veselību – regulāri mērīt asinsspiedienu, noteikt gan holesterīna, gan glikozes līmeni asinīs.

LA.lv
VE
Veselam.lv
Veselam
Psiholoģes ieteikumi, kā palīdzēt bērnam uzsākt bērnudārza un skolas gaitas
1 diena
VE
Veselam.lv
Veselam
9 ģeniālas idejas, ko pagatavot no arbūza
1 diena
VE
Veselam.lv
Veselam
Seko šiem ieteikumiem un nekad vairs neuztraucies par matu veselību
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

SK
Skaties.lv
Ekonomika
VIDEO: Alga līdz pat 10 000 eiro mēnesī. Sludinājumos atklāj, cik strauji uzlekušas algas Latvijā
8 stundas
LE
LETA
Latvijā
Slimnīca nāk klajā ar izmeklēšanā secināto par smagi piekauto krāslavieti, kurš mira slimnīcā
13 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
VIDEO: “Tas ir krājies gadus divus un vairāk.” Ozolnieki lūdz novirzīt lidmašīnu ceļus
7 stundas
LA
LA.LV
Sports
Samoilovs/Šmēdiņš sasniedz pusfinālu
7 stundas
LE
LETA
Dabā
Latvijai tuvojas anticiklona centrs. Jaunākā laika prognoze svētdienai
10 stundas