Veselam
Uzturs

Vegāniska torte – bez miltiem un taukiem! Gatavo Māris Slanārs0

“Ja cilvēks nedzīvo lielpilsētā, atliek vien doties nelielā pastaigā pa apkaimi, lai atrastu visu maltītei nepieciešamo,” uzskata pāvilostnieks Māris Slanārs, vegāns ar daudzu gadu stāžu. Viņš ne vien lasa ogas un augļus, bet arī palīdz kaimiņiem ravēt dārzus, jo daža laba nezāle Mārim itin labi noder ēdiena pagatavošanai. Arī tortes recepti viņš izgudrojis pats. “Tas man nav nekas īpašs,” viņš apgalvo. “Skatos, kas man pieejams, un salieku kopā ar pieredzi.”

Greznās tortes pašizmaksa iznākusi ap trim eiro, jo lielu daļu sastāvdaļu Māris atradis dabā vai tuvējos dārzos. Vispirms viņš Pāvilostas krūmos salasījis smiltsērkšķu ogas un kazenes. Tie ir kultūraugi, kas daudz kur “izgājuši” no dārziem un nu aug savā vaļā. Papilnam ir arī pamestu ābeļdārzu, tāpēc arī āboli nebija jāpērk. Jāpiebilst, ka Māris nevāc milzu krājumus, bet tikai tik, cik nepieciešams konkrētajai ēdienreizei – viņš dod priekšroku svaigam ēdienam.
Pārējās sastāvdaļas jau bijušas mājās.

Tortei vajadzīgi šādi produkti:
*~ 1kg banāni
*1 krūze auzu pārslu
*Maltas linsēklas
*Cukurs
*3 ēdamkarotes kakao
*Stēvijas pulveris
*1 tējkarote kanēļa
*Puse citrona vai dažas cidonijas.
*Āboli bez serdēm un ar mizu, ~2,5 litri
*Ogas dekorēšanai

Lai pagatavotu torti, nav vajadzīga plīts, toties nepieciešama forma. Māris šim nolūkam izmantojis kaut kur atrastu apaļu veļasmašīnas detaļu 26 cm diametrā un 4 cm augstumā. Līdzīgi var lietot no kartona izgrieztu loksni, kas saliekta aplī un nolikta uz kādas pamatnes, tikai tad jānodrošinās, lai tā nesamirktu, piemēram, ieklājot maisiņu.


Gatavošanas laiks: apmēram stunda.

* Vispirms pagatavo pirmo kārtu: banānus kopā ar naža galu stēvijas un iegūto masu sajauc ar auzu pārslām (Māris iesaka nepārcensties ar stēviju – ja par daudz, garša kļūst nepatīkama. Viņš iegādājies nelielu burciņu šāda pulvera par 8 eiro – ar to pietiekot veselam gadam). Banānu un pārslu masu ievieto formā un izlīdzina.
* Gatavo nākamo kārtu: gabaliņos sagrieztos ābolus sablendē ar kanēli, škipsniņu stēvijas pulvera un pāris ēdamkarotēm cukura (cukuru var arī nelikt, bet tas torti padara kārdinošāku, paskaidro receptes autors). Ābolu masā ātri iemaisa puskrūzi malto linsēklu un masu ieklāj formā (tas jādara veikli, jo šis maisījums drīz vien kļūst stīvs – kā ģipsis).
* Gatavo glazūru: trīs ēdamkarotes kakao sajauc ar pusi naža gala stēvijas pulvera, 2 ēdamkarotēm cukura un trešdaļu krūzes linsēklu. Iejauc ūdeni, līdz masa ir bieza krējuma konsistencē, un ātri ziež uz tortes.
* Rotā ar smiltsērkšķu ogām un kazenēm. Māris dekorēšanai izmantojis arī drusciņu kokosriekstu skaidiņu, pīlādžus un kreses.
Tad torti uz visu nakti novieto aukstumā, lai auzu pārslas un linsēklas labi uzbriest. Nākamajā dienā torte ir gatava! Atliek vien gaidīt viesus…

Māra piezīme: ābolu vietā var izmantot plūmes.

 

Lasi arī par vegānfestivālu, kas notiks 26. augustā

Lasi arī interviju ar Māri Slanāru “Iegaumēju sievas teikto – brauc, kur gribi.” Māra Slanāra personiskais attiecību stāsts”

LA.lv
RO
Regīna Olševska
Veselam
Ko ēd vegāns? Pieredzes stāsti, mīti un vērtīgi padomi
1 diena
GL
Gunta Lūse
Veselam
Sagādā labsajūtu ziemai! Vībotne un biškrēsliņš
1 diena
LE
LETA
Veselam
Cilvēki ar invaliditāti izbrauks Baltijas ceļu 1
2 dienas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

AT
Andris Tiļļa
Latvijā
Rokasspiediens “Baltijas ceļam”. Kā svarīgās liecības tiek glabātas un nodotas nākamajām paaudzēm
4 stundas
LE
LETA
Latvijā
Par kukuļdošanu Jūrmalas mēra vēlēšanās notiesātais Milušs no Latvijas esot aizmucis kravas auto slēpnī
3 stundas
VB
Vija Beinerte
Kultūra
Veiksmes vējš nelaimes kuģa burās. Saruna ar rakstnieku Aivaru Kļavi
5 stundas
LE
LETA
Ekonomika
Raidījums: ECB un “PNB bankas” aprēķini par bankas aktīviem būtiski atšķīrušies
3 stundas
LE
LETA
Dabā
Pirmdien karstums pieņemsies spēkā
5 stundas