Veselam
Netradicionāli

Ziemas tējai vācamās piepes. Iesaka žurnāliste, kura palīdzēja kolēģim tikt galā ar vēzi0


Čagas tēja ir tumša, smaržo pēc vaniļas. Tai piemīt patīkama, piesātināta garša, kas atgādina kaut ko vidēju starp melno tēju un kafiju.
Čagas tēja ir tumša, smaržo pēc vaniļas. Tai piemīt patīkama, piesātināta garša, kas atgādina kaut ko vidēju starp melno tēju un kafiju.
Foto: Maija Pohodņeva

Nesen rakstījām žurnālistes pieredzi, kā viņa palīdzēja kolēģim tikt galā ar vēzi rakstā “Medicīniskais trilleris. Ārsti Modrim Pelsim deva pusgadu. Tagad – nav audzēja pazīmju”. Šoreiz Maija Pohodņeva raksta par to, kādas vērtīgas piepes var vākt tagad pat, ziemā.

Vēls rudens un ziema ir īstais laiks, lai vāktu piepes un stiprinātu veselību. Vairākus gadus ziemā vācu un lietoju piepju tēju – gan profilaktiski, gan dalos ar citiem, kuriem ārsti noteikuši nopietnas diagnozes.

Latvijā uzietas aptuveni 150 piepju sugas, kas vairumā gadījumu aug uz kritušiem kokiem. Indīgu pie mums nav.

Visām piepēm, kuras aug uz bērza, piemīt ārstnieciskas īpašības. Izmantošanas vēsture sniedzas tūkstošiem gadu tālā pagātnē. Sākot no Ķīnas, Senās Grieķijas, dzelzs laikmeta un viduslaiku Eiropas un beidzot ar Sibīrijas tautām un indiāņiem.

Patlaban pasaulē notiek simtiem pētījumu, jo sēnes, sevišķi piepes, raisa pamatotas cerības par jaunu spēcīgu medikamentu iegūšanu.

Piepes var lietot kā veselību uzlabojošu un profilaktisku līdzekli šādos gadījumos: ja ir dažādi akūti vai hroniski iekaisumi, baktēriju un vīrusu infekcijas, onkoloģija, hronisks nogurums. Tās uzlabo imunitāti, darbspējas un kopējo pašsajūtu. Man pašai palīdzējis atkopties no smagām gripas sekām, kā arī pasargā no vīrusiem. Par pēdējo skaidri zinu, jo agrāk slimoju nepārtraukti.

 

Kaltē radiatora tuvumā

Piepes ievāc, tās nocērtot vai nogriežot precīzi gar koka stumbru.

Čagu ievāc tikai no dzīviem kokiem, pārējās piepes – no jebkādiem.

Jāskatās, lai piepes ir veselīgas, bez insektu bojājumiem un tumšiem vai gaišiem pelējuma plankumiem. Izmērs nav svarīgs.

Čagu sacērt pēc iespējas sīkākos gabalos, pārējās sagriež ap 0,5 cm biezās sloksnēs.

Vislabāk žāvēt sildierīču tuvumā, līdz 50 oC temperatūrā. Rīkojos šādi: čagas un citu piepju gabalus ieberu spilvendrānā vai mazākā kokvilnas auduma maisiņā un novietoju, piemēram, uz eļļas radiatora vai sildierīces tuvumā. Ik pa brīdim sakratu, lai žūst vienmērīgi. Parasti izžūst 24–48 stundās.

Jārēķinās, ka telpās izdalās piepēm raksturīgas smakas, kas ne visiem būs patīkamas. Tādēļ biežāk maisiņus ar sagrieztām piepēm žāvēju vannasistabā uz dvieļu žāvētāja. Ja ir saulains un vējains laiks, piepes var apžāvēt arī svaigā gaisā uz sieta, tomēr arī tad nepieciešams tās pilnīgi izkaltēt siltās telpās. Gatava droga ir cieta un viegla ar raksturīgu, sugai atbilstīgu smaržu. Uzglabā cieši noslēgtās stikla burkās.

Sagriezta brūnā bērzu piepe
Foto: Maija Pohodņeva

Smird, toties dziedē

Izkaltētās piepes ņem vienādās proporcijās – parasti pa saujai no katras uz pieciem litriem ūdens. Vāru katlā uz lēnas uguns, periodiski pielejot ūdeni, aptuveni četras stundas. Vāroties pirmās stundas, virums ļoti smird! Vēlāk smaka pazūd. Var gatavot arī nelielas devas: ņemt pa ēdamkarotei no katras uz 1–2 litriem ūdens. Virums tumšs, garša rūgtena, bet patīkama.

Kad tēja gatava, nokāš. Glabā noslēgtā stikla burkā ledusskapī 7–10 dienas. Lieto 1–4 reizes dienā pa ēdamkarotei. Ieteicams sākt no mazām devām, pārliecināties, ka organisms tēju panes labi. Ja ir laba panesība, var lietot vairāk – līdz trim ēdamkarotēm vienā reizē.

Kursa ilgums 14–30 dienu, tad ievēro pārtraukumu 3–7 dienas, pirms kursu atkārto no jauna. Profilaktiski mazās devās var dzert pastāvīgi – pa ēdamkarotei no rītiem pirms ēšanas, ievērojot pārtraukumus, kad beigušās piepes vai vienkārši slinkums vārīt jaunu porciju.

Vienu reizi vārītās piepes var lietot atkārtoti, jo aktīvās vielas turpina izdalīties. Tad tēja jāvāra 6–8 stundas.

Katru piepi var lietot atsevišķi, tad tējas krāsa un garša atšķirsies. Tomēr labāk lietot visas kopā, jo tad pastiprinās sinerģiskais efekts. Zinātniskajā literatūrā atrodama informācija, ka kompleksā piepju iedarbība ir aptuveni 2000 reižu spēcīgāka nekā atsevišķi lietotas.

 

Čagas delikatese

Ja izdevies tikt tikai pie čagas, izmantoju šādu recepti: 50 g kaltētas un sasmalcinātas čagas aplej ar 1 litru karsta ūdens (50–70 oC), ļauj ievilkties 24 stundas. Lieto pa 100 ml 30 minūtes pirms ēšanas no rīta un vakarā. Kurss profilaksei – 30 dienas. Labi noder gripas laikā, kā arī onkoloģisko slimību novājinātiem slimniekiem.

Vietās, kur aug bērzi, čaga lietota kā tējas aizstājējs jau simtiem gadu.

Var arī gabaliņu čagas (3 x 3 cm) 30 minūtes vārīt 1,5 litros ūdens. Gatavai siltai tējai pievieno nedaudz medus un dekorē ar saputotu saldo krējumu. No šādas delikateses neatteiksies pat bērni! Čagas tēja ir tumša, smaržo pēc vaniļas. Tai piemīt patīkama, piesātināta garša, kas atgādina kaut ko vidēju starp melno tēju un kafiju. Čagas gabaliņu izžāvē, lai lietotu nākamajām tējas porcijām. Var vārīt, līdz tas vairs neiekrāso ūdeni.

Saistītie raksti

Smagu slimību gadījumos, pirms sāk ārstēšanās kursu, vēlams konsultēties ar ārstu, kā arī papildus izlasīt internetā vairāk informācijas par piepēm. Zinātniski pamatotu informāciju atradīsiet, ja lietosiet piepju latīniskos nosaukumus.

 

Uz bērziem aug:

LA.lv