Veselam
Uzturs

Pirms dzert paciņu tēju, apdomā… Atklātas pārsteidzošas lietas par ierasto produktu 0

Foto-Shutterstock

Vai tu joprojām aizraujies paciņu tēju, kas ir ērta un viegli pagatavojama? Esi uzmanīgs. Speciālisti iesaka izpētīt informāciju un reizi par visām reizēm atteikties no “surogāta” tējas. Uzzini, kādi ir negodprātīgu ražotāju noslēpumi.

No kā gatavo paciņu tēju?

Tēja paciņās dod krāpniekiem iespēju mūs apmānīt un kvalitatīva sasmalcināta produkta vietā ievietot paciņā tējas putekļus – tējas ražošanas atkritumus. Indijā un Ķīnā šos atkritumus neizmanto, tos uzpērk negodīgi tējas ražotāji. 10 kilogrami tējas putekļu maksā tikai 10 ASV dolāru – tātad šādas tējas iepakojuma pašizmaksa ir niecīga. Vairākās tējas paciņās var atrast ne tikai putekļus, bet arī zāli, zāģu skaidas un citu drazu.

Pat tad, ja ar iesaiņojumu viss ir kārtībā, nav nekādu garantiju, ka īstai sasmalcinātai lapiņu tējai nav beidzies derīguma termiņš. Tēja, kurai beidzies derīguma termiņš, ne tikai zaudē savas vērtīgās vielas, bet arī satur aflatoksīnu – mikroskopisku sēnīti. Tas ir veselībai bīstams produkts, kas lielā koncentrācijā var izraisīt neatgriezeniskus aknu bojājumus.

Tējas derīguma termiņš – 3 gadi

Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka viss ir vienkārši: var apskatīt izgatavošanas termiņu uz iepakojuma, pieskaitīt trīs gadus un salīdzināt ar šīs dienas datumu. Tomēr uz iepakojuma minēts nevis ievākšanas laiks plantācijās, tāpēc pastāv iespēja, ka tējas lapiņas pirms fasēšanas ir ilgu laiku nostāvējušas kādā pagrabā.

Kā pārbaudīt, vai var dzert nopirkto tēju?

Cena lomu nespēlē, jo tieši dārgās tējas šķirnes vilto visbiežāk. Mēs iesakām paskatīties uz tēju uzreiz pēc apliešanas ar ūdeni. Ja dzēriena virspusē parādās nelielas putiņas, tēja ir svaiga, ja ne, tad tā ir ievākta vairāk nekā pirms diviem gadiem. Sabojāta tēja arī atstāj tumšus nosēdumu plankumus uz tējkannas sieniņām.

Daži vārdi par krāsvielām un aromatizētājiem

Kāpēc tēja paciņās tik ātri ievelkas? Tāpēc, ka lētāk ir nopirkt zemas kvalitātes tēju, pievienot tai krāsvielu un uzdot to par augstākās šķirnes dzērienu. Tiesa, sastāva aprakstā uz iepakojuma krāsvielas netiek minētas.

Atklāt krāsvielas tējā ir viegli – pietiek iegremdēt tējas paciņu aukstā ūdenī. Ja tas sāk iekrāsoties (ūdens var arī saduļķoties), tad – pateicoties krāsai. Vēl var pielikt citrona daiviņu – dabīga tēja ātri kļūs gaišāka. “Augļu” un “ziedu” tēja paciņās (arī lapu tēja) bieži satur lielu daudzumu aromatizētāju – ar tiem ražotājs cenšas noslēpt tējas dabiskās garšas un smaržas trūkumu.

Šie ķīmiskie aromatizētāji (“identiski dabīgajiem”) ir desmit reižu lētāki un spēcīgāki par dabīgajiem. Bet žāvētu augļu gabaliņus (pārpalikumus no citas pārtikas ražošanas) pievieno tikai tāpēc, lai varētu norādīt tos sastāvā. Pārtikas produktu ražotāji reti min tieši kādi aromatizētāji ietilpst produkta sastāvā.

Un ne velti, jo sintētiskie aromatizētāji satur toksiskas vielas, kas veicina vēža šūnu veidošanos, izraisa aknu darbības traucējumus, izmaina vielmaiņu. Šis efekts neizpaužas uzreiz, jo visdažādākajām ķīmiskajām vielām “patīk” vispirms uzkrāties organismā, iedragāt organisma aizsargspējas, bet pēc tam dot triecienus visām orgānu sistēmām.

Esi sveicināts, fluor?

Vašingtonas universitātes Medicīnas koledžas zinātnieki noskaidroja, ka fluora saturs paciņu tējā vairākas reizes pārsniedz pieļaujamo. Viņi veica eksperimentu, kura gaitā pagatavoja desmit dažādu šķirņu paciņu tēju – tam tika izmantots ūdens, kas vispār nesatur fluoru. Gatavais dzēriens uzrādīja 6,5 fluora daļiņas uz miljonu, ja norma ir ne vairāk kā 4.

Zinātnei sen zināma tējas lapiņu spēja uzkrāt sevī fluorīdus – jo zemākas šķirnes tēja, jo vairāk vecās lapiņas paspēj tos “uzsūkt”. Mediķi brīdina, ka pārmērīga fluora koncentrācija organismā izraisa kaulu audu sabiezējumu un paaugstina to trauslumu. Pēcāk var attīstīties tāda slimība kā skeleta fluoroze, kā rezultāts ir kaulu radziņu izveidošanās un mugurkaulu skriemeļu saaugšana, sāpes osteoartikulārajos audos, zobu emaljas nomelnēšana, utt.

Bet kā ar tējas paciņu papīru?

Vairākums tējas paciņu ir pagatavotas no filtrēta papīra (retāk neilona). Tas tiek ražots no celulozes un kokvilnas, taču ir viens “bet”…Pamēģini iebērt tēju papīra salvetē un uzliet tai vārošu ūdeni krūzītē: kad tu sāksi maisīt uzlējumu, papīrs saplīsīs un pārvērtīsies putrā. Kāpēc gan plānā un pa pusei caurspīdīgā paciņa saglabājas pārsteidzoši stipra pēc ilgas atrašanās ūdenī?

Lieta tāda, ka absolūtajā vairumā gadījumu filtrētais papīrs tiek piesūcināts ar īpašiem sintētiskajiem sveķiem, kas izšķīdināti spirtā vai acetonā. Pēc piesūcināšanas filtrētais papīrs iegūst papildu noturību pret mehānisku, termisku un klimatisku iedarbību: tam nekaitē ne enerģiska maisīšana ar karotīti, ne citrona sula, ne cita agresīva iedarbība.

Tāpēc – ja gribi būt vesels, kā arī uzturēt veiksmīga un domājoša cilvēka tēlu, nepadodies kārdinājumam ieekonomēt divas, trīs minūtes ar tējas paciņas palīdzību. Pat tad, ja esi nokrauts ar darbiem birojā, tu esi pelnījis iedzert īstu uzmundrinošu dzērienu no keramiskās krūzītes, nevis pabiras no plastmasas glāzītes.

 

Avoti: Fithacker, Thehealthsite.com

 

LA.lv