Veselam
Ārstēšana

Grilēts ēdiens kaitīgs? Vai jāatsakās no tradīcijām 0

Foto – Shutterstock

Pēdējā laikā esmu lasījusi rakstus, ka grilēts ēdiens kaitē veselībai. Vai tiešām būtu jāatsakās no jaukās tradīcijas? EDĪTE IKŠĶILĒ

Zinātniskos pētījumos atklāts, ka grilētos produktos, it īpaši gaļā, augstas temperatūras, liesmu un dūmu dēļ mēdz veidoties kancerogēnas jeb vēzi izraisošas vielas.

Tomēr “Wellslim centra” uztura speciāliste Guna Rijkure atzīst, ka Latvijā aktīvā grilēšanas sezona ir tik īsa, ka veselībai nevar rasties būtisks kaitējums. Drīzāk šādās reizēs problēmas sagādā pārēšanās.

Lai grilēts ēdiens būtu veselīgs, tas pareizi jāsagatavo. Vispirms jāizvēlas kvalitatīva liesa gaļa, no kuras cepot netek tauki, kas izraisa dūmošanu un degšanu. Ja gadījies gaļu piededzināt, pārogļojusies kārtiņa jānogriež un jāizmet.

Gatavojot produktus nevajadzētu durstīt ar dakšiņu, jo sulai un marinādei pilot uz oglēm vai pagalēm, radīsies kancerogēni dūmi.

Gaļu no pārogļošanās un tauku iztecēšanas sargās alumīnija folija, taču to nedrīkst izmantot par +200 °C augstākā temperatūrā. Arī dārzeņus vēlams gatavot folijā – tie labi garšos, turklāt nezaudēs šķiedrvielas un vitamīnus.

[yesnopoll background=”#ff9c51″]

LA.lv
VE
Veselam.lv
Veselam
Slimnīcā uzstādīts mātes piena analizators – solis tuvāk Latvijā pirmās mātes piena bankas izveidei
23 stundas
VE
Veselam.lv
Veselam
Neliekot vajadzīgās brilles, autovadītāja reakcijas ātrums samazinās
23 stundas
VE
Veselam.lv
Veselam
Aicina ziedot tēju trūkumā nonākušo ģimeņu atbalstam
23 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ekonomika
No jaunā gada maksāsim ne tikai par gāzi 3
4 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
No kuras vietas vērot 18. novembra salūtu? Atbild “Saules mūža” veidotāji
1 stunda
LA
Laukos.lv
Laukos
Viedoklis. Ukraiņu olu rēgs klīst pa Latviju
1 stunda
LE
LETA-INTERFAX
Latvijā
Gobzems vai Pabriks? Vējonis atbild, kā rīkosies tālāk 2
3 stundas
LA
LA.lv
Ekonomika
Pie lidostas noticis agresīvs incidents. Apsvērs radikālus risinājumus 1
2 stundas