Veselam
Uzturs

Kerobs kakao vietā: vitamīnu un mikroelementu bumba; reti rodas alerģija 0


Lai gan pēc krāsas kerobs (no kreisās) un kakao ir ļoti līdzīgi, garša tiem būtiski atšķiras: kakao ir rūgts, bet kerobs – salds.
Lai gan pēc krāsas kerobs (no kreisās) un kakao ir ļoti līdzīgi, garša tiem būtiski atšķiras: kakao ir rūgts, bet kerobs – salds.
Foto – Aija Geida

Lūdzu, pastāstiet par keroba pulveri, ko var lietot kakao vietā! Kā vēl to var izmantot? Nesen televīzijas raidījumā dzirdēju, ka tam piemīt ārstnieciskas īpašības – pazemina holesterīna līmeni un uzlabo pašsajūtu. ILZE PREIĻU NOVADĀ

 

Kakao pupiņām piedēvē daudz vērtīgu īpašību, piemēram, to sastāvā ir antioksidanti, magnijs, dzelzs, A, B grupas, C un E vitamīns, pat omega-6 taukskābes un tā sauktie laimes un svētlaimes hormoni anandamīns, serotonīns. Taču ir viena svarīga piebilde – šīs vielas ir neapstrādātās kakao pupiņās. Tiklīdz tās tiek termiski apstrādātas, daļa vērtīgo vielu iet bojā. Veikalos var nopirkt neapstrādātu raw šokolādi, bet tā ir 3–4 reizes dārgāka par tumšo šokolādi.

Kakao lieliski uzmundrina, bet ne vienmēr cilvēkiem, jo īpaši hiperaktīviem bērniem, tas nepieciešams. Savukārt citiem ir alerģija pret šokolādi, precīzāk pret tās sastāvā esošo teobromīnu un kofeīnu. Tādās situācijās labs aizvietotājs ir keroba pulveris. To iesaka kā kakao un šokolādes aizvietotāju cukura diabēta slimniekiem un cilvēkiem ar palielinātu ķermeņa svaru.

 

Pākstis kā cūku pupas

Kerobu iegūst no ceratonijas koka. Tam ienākas pākstis ar pupiņām, no kurām pēc izžāvēšanas gatavo tumši brūnu pulveri. Apgrauzdētas sēklas izmanto kafijas vietā. Nenogatavojušās pākstis ir līdzīgas mūsu cūku pupām – zaļas, maigas un mīkstas. Vēlāk tās kļūst tumši brūnas, sažūst un ir cietas. Svaigā veidā pākstis uzturā nelieto – tās novāc negatavas un pēc tam kaltē.

Keroba pulveris ir tumši brūns, ar izteiktu aromātu un saldu garšu. Atšķirībā no rūgtenā kakao kerobs ir tik salds, ka produktiem jāpievieno daudz mazāk cukura. Turklāt tas ir bagāts ar vitamīniem (A, B1, B2, B3, D), minerālvielām (kalciju, kāliju, dzelzi, magniju, fosforu, varu u.c.) un šķiedrvielām. Teju pusi sastāva veido dabiskie cukuri (ogļhidrāti). Šajā augā nav ne grama teobromīna un kofeīna, tāpēc ēdieni no tā lielākoties neizraisa alerģiju.

Ceratonijas koku audzē Vidusjūras zemēs. Uzskata, ka kvalitatīvus augļus iegūst Levantes apvidū Tuvajos Austrumos, Kiprā, Itālijā, Spānijā. Šis koks ir izturīgs pret slimībām un kaitēkļiem, tāpēc audzēšanā nav nepieciešams izmantot ķimikālijas.

 

Garša mazliet atšķiras

Lai gan daudzi pārdevēji apgalvo, ka kerobu var izmantot kakao vietā attiecībās 1 : 1 un garša nemainās, patiesībā tā nav. Šim pulverim nav tik izteiktas šokolādes garšas un aromāta. Katra ražotāja produkts atšķiras atkarībā no tā, kā ievākts, žāvēts, vai apstrādes procesā apgrauzdēts. Pulverim mēdz būt gan salda garša un jūtama karameles nots, gan rūgtums un nedaudz skābena garša. Visvieglāk strādāt ar kerobu, kam ir maiga, sabalansēta garša, bez piegaršām, skābenuma un rūgtuma. Praksē pārbaudot dažādus keroba veidus, iepatikās firmas “Rapunzel” produkts, kā arī tas, ko iepako “Supergarden”. Kvalitatīvu kerobu var iegādāties arī veikalā “Rudra”. Nācies vilties kerobā, ko pēc svara pārdod tirgū.

Ko garšīgu pagatavot

Kerobu var vieglāk izkausēt nekā šokolādi un pēc tam uzliet, piemēram, kēksiem, mafiniem, saldajām bumbām, saldējumam. Var gatavot tumšo biskvītu, par ceturtdaļu samazinot cukura daudzumu. Krāsa biskvītam būs kā šokolādes brālim, bet garša ne tik izteikta. Brīnišķīgi garšo mafini, ja 300 g miltu pievieno pāris ēdamkarošu keroba pulvera.

Gardi ir auzu pārslu cepumi ar kerobu. Vajag 200 g kviešu miltu, 100 g auzu pārslu, 100 g žāvētu augļu, 50 g brūnā cukura, 150 g kefīra, pāris ēdamkarotes olīveļļas un 1,5 tējkarotes cepamā pulvera. Miltos iesijā 2–3 ēdamkarotes keroba, pievieno cepamo pulveri, cukuru un auzu pārslas. Tad pielej kefīru un eļļu, izmaisa, beigās pieber sagrieztus žāvētos augļus. Liek piciņas uz cepamā papīra un cep +190 °C aptuveni 20 minūtes.

Vienkārša glazūras recepte: 6 ēdamkarotes keroba pulvera sajauc ar 3 ēdamkarotēm pūdercukura un tikpat daudz mīksta sviesta. Lēnām lej klāt siltu ūdeni, līdz iegūst masu, ko ērti uzziest kēksiem vai tortei.

No keroba var pagatavot gardu karsto dzērienu. Uzvāra 200 ml piena, uzlej 1–1,5 ēdamkarotēm keroba un izmaisa, lai nav kunkuļu. Pēc garšas pieber cukuru un garšvielas – maltu kanēli, muskatriekstu vai krustnagliņas. Dzēriens ir garšīgs tikai tad, ja izmanto neitrālas, saldas garšas kerobu, bet apgrauzdētais un skābenais nederēs.

 

PADOMS

Pirms lietošanas kerobu ieteicams izsijāt caur sietu, lai likvidētu kunkuļus un produktā būtu pietiekami daudz gaisa.

 

LA.lv
36,6 °C
Veselam
Brīnumlīdzekļi pret saaukstēšanos? Ir deguna pilieni, kas var veicināt gļotādas atrofiju
13 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
Vai ārkārtas neatliekamās medicīniskās palīdzības stāvoklis palīdzēs?
13 stundas
LE
LETA/LA.lv
Veselam
NMPD vadītāja: Brīvdienās jaunus atlūgumus neesam saņēmuši 2
15 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

Raivis Šveicars
Ekonomika
Tiešām ir tik slikti? LA pārbauda jauno televīziju piedāvājumu
3 stundas
LE
LETA
Sports
KHL atsākas aizraujoši: Daugaviņam 1+2, divi “hat trick”, SKA ieiet vēsturē
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
Bordāns nosauc jaunās valdības prioritātes
5 stundas
AG
Andris Grīnbergs
Latvijā
Vai Dziesmu un deju svētku biļetes būtu jāsadala izlozē?
59 minūtes
SK
Skaties.lv
Latvijā
Ceļā pēc dzimšanas dienas kūkas traģiski iet bojā pāris. Meita nespēj noticēt policistu sacītajam
1 stunda