Veselam
Netradicionāli

Vairas Kārkliņas maijmaizītes ar mārpuķītēm. Kāpēc savvaļas augus lietot nelielā daudzumā 0

Foto – Edijs Pālens/LETA

Doties pļavā un mežā kā piedzīvojumā. Atklājējas priekā iepazīt savvaļas augus, mācīties likt lietā to spēku. Tā rīkojas kurzemniece Vaira Kārkliņa, savos atklājumos dāsni dalīdamās ar citiem.

“Eksotisks našķis, kas sākumā izskatās pēc kaut kā neēdama – varbūt pat pēc beigtām mušām.” Tieši tik jautri Vaira Kārkliņa sāk stāstu par ceptiem pieneņu pumpuriem savā pirmajā pavārgrāmatā Savvaļas augu virtuve. Vaira ir matemātiķe, Liepājas Universitātes docente un pedagoģijas zinātņu doktore, arī floriste, ziedu dizaina studijas Liepzars vadītāja un Pāvilostas viesu nama Puerto VV īpašniece. Un vēl viņa jau trīspadsmito gadu pēta savvaļas augu pasauli, stāsta par to citiem, vada ekskursijas, rīko seminārus un degustācijas.

Karaliene gārsa

Savvaļas augu iedarbība ir ļoti spēcīga, tos vajag lietot daudz mazāk nekā kultūraugus. Salātu bļodai pietiek ar sauju pieneņu un gaiļbiksīšu lapiņu, pāris bērza vai cita koka jaunajām lapiņām, dažiem ziediņiem, aptuveni desmit pumpuriem.

“Visgardākie ir tikko atvērušies liepas pumpuri. Labi garšo arī kļavas pumpuri un ziedi, dižskābarža un bērza jaunās lapiņas, lapegles skujiņas, egles jaunie dzinumi. Patlaban iecienītākais savvaļas lapu dārzenis ir gārsa. Noplūcu sprīdi garas jaunās galotnītes, iemetu karstā ūdenī un vāru īsu brīdi. Izņemu no ūdens, uzlieku piciņu sviesta ar sāli.

Neiedomājami garšīgi – kaut kas līdzīgs jaunajiem burkāniņiem! Un arī ļoti vērtīgi. Gārsu var likt uz pannas, pasutināt un uzliet sakultu olu, var apcept uz pannas un sajaukt ar vārītiem makaroniem – variantu ir ļoti daudz,” iesaka pētniece.

Maizītes ar puķēm un plūškūkas

Katrā mēnesī ir savi augi un līdz ar to ēdieni. Pavasaris ir pumpuru un jauno lapiņu laiks. Tad Vaira gatavo skaistās maija maizītes. Tās ieraugot, ikviens atplaukst priekā. Kāds viesis nosauca pat par ūdensrožu maizītēm. Maizes šķēlītes pārziež ar sviestu, pesto vai svaigo sieru. Virsū liek liepu pumpurus un jaunās lapiņas, mārpuķītes, gaiļbiksīšu lapas, sētložņas un panātres ziediņus, kļavu ziedus, mārpuķītes. Ēd un sajūt pavasari!

Jūnijā, kad sāk ziedēt melnais plūškoks, Vairas mājās vienmēr bauda plūškūkas. Par tām viņa lasījusi jau sen, bet, kamēr neizmēģināja, nesaprata, kā no tāda zieda var tapt kūka. “Balto ziedu plīvurīti iemērcu mīklā, bet tas netīkami nopļeka. Līdzko ieliku karstā eļļā, skaisti izpletās pa visu katlu. Tik grezni – īsta kūka!”

Vaira nonākusi pie interesanta atzinuma – ne zupai, ne pamatēdienam, ko gatavo no savvaļas augiem, nav nepieciešama gaļa, jo ēdiens tāpat ir pietiekami sātīgs un gards.

 

Visu rakstu, kā arī savvaļas augu receptes lasiet žurnāla “36,6C” maija numurā vai tā elektroniskajā versijā.

LA.lv
RO
Regīna Olševska
Veselam
Pēc iespējas vairāk kustēties! Pārliecināta 101 gadu vecā Alise Lauva
1 diena
RO
Regīna Olševska
Veselam
Neķeries pie darba saīgušu prātu. 104 gadus vecās Lidijas Katrīnas Sīmanes atziņas
2 dienas
RO
Regīna Olševska
Veselam
126 cilvēki šogad svin simto dzimšanas dienu. Kārļa Dumbrāja gara mūža noslēpumi
3 dienas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

RO
Regīna Olševska
Latvijā
Dāvana Latvijai – 1000 kilometri. Māris Baltais sāka skriet, aizejot pensijā 1
4 stundas
"V
"Mājas Viesis"
Latvijā
Imants Lancmanis: Guvis piepildījumu karjerā un ģimenē, cilvēks var sākt domāt par valsti 2
6 stundas
IP
Ilze Pētersone
Latvijā
Latvijas vēsture pirms valsts dibināšanas 18 jautājumi un atbildes
1 diena
LE
LETA
Latvijā
Politiķi faktiski vienojušies par Saeimas komisiju vadību
2 stundas
AT
Andris Tiļļa
Latvijā
Ģimenē klusēšana nav zelts! Atziņas no pāriem, kas gredzenus mijuši 18. novembrī
5 stundas