Veselam
Dzīvesveids

Putra E vielu mērcītē: atšifrējam, no kā tā īsti sastāv 0


Pievieno novārītos turku zirņus. Pašās beigās iemaisa 120 g skābā krējuma un brīdi pasautē, lai garšas savelkas.
Pievieno novārītos turku zirņus. Pašās beigās iemaisa 120 g skābā krējuma un brīdi pasautē, lai garšas savelkas.
Foto – Matīss Markovskis

“Lielveikala kulinārijas nodaļā ieraudzīju zirņu putru un pēkšņi to tik ļoti sakārojās! Apetīte pazuda, kad izlasīju, no kā tā gatavota. Kāpēc vienkāršā ēdienā, kas paredzēts tūlītējai apēšanai, tik nenormāli daudz sastāvdaļu, un kas slēpjas zem visiem E?” ZANDA RĪGĀ

 

Lielveikalu un pircēju spiediens

Katram ir izvēle, kādu pārtiku likt iepirkumu grozā. Sakarā ar veselīga dzīvesveida piekritēju prasībām pēdējos gados veikalu plauktos parādās gana daudz pārtikas produktu, kuriem E vielas tikpat kā nav pievienotas. Praksē ir tā, ka vieni uzmanīgi izpēta produkta sastāvu, bet citi tikai liek iepirkumu grozā dažādus produktus, ņemot vērā atlaides un akcijas.

Pārtikas un veterinārā dienesta Augu izcelsmes produktu, bioloģiskās lauksaimniecības un dzērienu uzraudzības daļas vadītājs Māris Eiklons skaidro, ka katra E viela tiek rūpīgi izvērtēta un pārbaudīts tās nekaitīgums cilvēka veselībai. Saskaņā ar labu ražošanas praksi uzņēmumam nevajadzētu lietot pārtikas piedevas vairāk, nekā tas nepieciešams. Uzņēmums ir atbildīgs, lai nepārkāptu šīs normas un lietotu tikai atļautas E vielas. Starp citu, piedevas ir dārgas, un diezin vai ražotājs tās pievienotu bez vajadzības. Katrai piedevai ir kāds mērķis – tās vajadzīgas tehnoloģiskajam procesam, lai uzlabotu produkta izskatu, garšu, derīguma termiņu.

– Padomju laikos piedevas tikpat kā nelietoja. Atceros, tomātu mērce, kas stāvēja uz galda, ātri sapelēja. Tagad tomātu mērces, izņemot dažas, var glabāt istabas temperatūrā bez kvalitātes zudumiem. Ir mainījusies ēšanas kultūra, tirdzniecības joma – gan veikalnieks, gan patērētājs prasa produktu, kam ir ilgs derīguma termiņš. Ne vienmēr ražotājam gribas pievienot pārtikas piedevas, bieži vien to pieprasa patērētājs un tirgotājs, – stāsta Māris Eiklons.

Vai nav tā, ka ar piedevām tiek maskēti produkta defekti, zema kvalitāte? Tas esot aizliegts. Pārtikas piedevas nedrīkstētu lietot, lai noslēptu defektus. Atbildi, kāpēc gaļas sagatavošanā nepieciešams izmantot tik daudz E vielu, var sniegt tikai konkrētais ražotājs. Piemēram, mājās kūpināta cūkgaļa ir pelēcīga. Vai patērētājs tādu pirks? Viņam vajag sārtu un sulīgu, lai izskatās garšīga. Bet par to jāmaksā ar dažādām piedevām, kas veselību nevairo.

– Agrāk strādāju ceptuvē. Cepām maizi, kam nepievienojām piedevas, un to varēja uzglabāt tikai divas dienas. Lai tiktu lielveikala tīklā, bija vajadzīga maize, kas plauktā var stāvēt piecas dienas. Tad esi spiests domāt, kā to panākt, kā maizīti padarīt pašizmaksas ziņā lētāku, bet iegūt kārdinošu izskatu, – skaidro speciālists.

Kas paslēpies zirņu putrā

Dažas pārtikas piedevas ir gatavotas no aļģēm, citiem augiem un minerāliem, diemžēl lielākā daļa ir laboratorijas mēģenēs radītas, tāpēc svešas mūsu organismam. Ja izanalizē zirņu putras sastāvu, atbilde ir pavisam vienkārša – ne jau ēdiena gatavotājs tās tur licis, E vielas lielā daudzumā ir abu veidu gaļā, kas pievienota putrai.

Kādas ir šīs piedevas, un kāpēc tās nepieciešamas?

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

E 250 jeb nātrija nitrīts ir konservants, kas gaļai dod pievilcīgi sārtu krāsu, arī labu aromātu un garšu. Dažos avotos norādīts, ka atsevišķi nātrija nitrīts ir indīga ķīmiska viela, bet to parasti izmanto mazos daudzumos, turklāt kopā ar sāli. Konservanta lietošanu nosaka tirgus pieprasījums: jebkura gaļa glabājot kļūst pelēcīga, un tādu reti kurš pērk. Nātrija nitrīts jeb nitrītsāls izcelsme var būt gan sintētiska, gan dabiska (raktuvēs iegūts minerāls). Atsevišķos pētījumos ir atklāta šā konservanta nevēlamā ietekme uz veselību, tāpēc neiesaka lietot bērniem.

E 262 jeb nātrija acetāts ir skābuma regulētājs, ko uzskata par nekaitīgu lietošanai uzturā. To pievieno, lai mainītu produkta pH līmeni, tādējādi panākot vēlamo garšu.

E 316 jeb nātrija eritorbāts ir antioksidants. Šī pārtikas piedeva pagarina produkta uzglabāšanas termiņu, pasargājot to no oksidācijas izraisītas bojāšanās, piemēram, krāsas pārmaiņām, tauku sasmakšanas.

E 331 jeb nātrija citrāti ir skābuma regulētāji, kas ietekmē produkta garšu, mainot produkta pH, krāsu un konsistenci, kā arī traucējot mikroorganismu attīstību.

E 407 jeb karagināns ir biezinātājs, ko iegūst ekstrakcijā jeb izvilkumā ar ūdeni no sārtaļģes klases dabiskām aļģēm. Šī pārtikas piedeva palielina viskozitāti (stingrību, saturīgumu), saglabā produktu fizikālo un ķīmisko stāvokli. Biezinātājs palīdz savienot divas savstarpēji nesajaucamas vielas, piemēram, ūdeni un eļļu. Pozitīvi, ka lielākā daļa biezinātāju ir dabiskas izcelsmes.

E 412 jeb guāra sveķi ir biezinātājs. To iegūst no guāra (Cyamopsis tetragonolobus) sēklu dīgļu endospermas (barības vielu rezerve dīglim).

E 415 jeb ksantāna sveķi ir biezinātājs. Tie ir lielmolekulāri polisaharīdu sveķi, ko iegūst no Xanthomonas campestris baktērijas, tīrkultūrā fermentējot ogļhidrātus, tad attīra, reģenerē ar etanolu, izžāvē un samaļ.

E 450 jeb difosfātus pievieno produktam kā stabilizētājus, skābuma regulētājus, emulgatorus, mitruma uzturētājus, irdinātājus. Lielās devās var izraisīt kaulu blīvuma samazināšanos (osteoporozi) un nieru funkciju traucējumus, taču ar pārtiku cilvēks parasti uzņem niecīgu daudzumu.

E 451 jeb trifosfāti ir skābuma regulētāji, kas maina vai regulē pārtikas produkta skābumu vai bāziskumu. To uzskata par nekaitīgu lietošanai uzturā.

E 621 jeb mononātrija glutamāts ir garšas pastiprinātājs. Tas apmāna mūsu garšas kārpiņas, jo rada pavisam citu sajūtu par ēdienu, nekā tas garšo bez šīs piedevas. Viela ne tikai pastiprina, bet arī paildzina garšu. Šī, šķiet, ir viena no vairāk kritizētajām pārtikas piedevām. Atsevišķi pētījumi atklāj tās saistību ar daudzām nopietnām veselības problēmām, piemēram, gremošanas, nervu un elpošanas sistēmas bojājumiem. Jutīgiem cilvēkiem lielākas devas var izraisīt smaganu un mutes gļotādas pietūkumu un sūrstēšanu. Būdama tikai lokāla reakcija, tā tomēr ir ļoti nepatīkama. Pēdējā laikā ir publicēti vairāki pētījumi, kuros mēģināts pierādīt, ka šī viela ir kaitīga tikai lielās devās un ar pārtiku tādu neesot iespējams uzņemt.

E 635 jeb dinātrija 5’-ribonukleotīds – retāk lietots garšas pastiprinātājs. Tas ir sāls aizvietotājs ar zemu nātrija saturu. Visbiežāk pievieno pikantiem ēdieniem.

Maltodekstrīns – ir nevis pārtikas piedeva, bet gan ogļhidrātu sastāvdaļa. Tas ir dabisks saldinātājs, ko rūpnieciski iegūst no kukurūzas, kviešiem un kartupeļiem. Organismā viegli pārstrādājas, turklāt satur mazāk kaloriju nekā cukurs.

Dekstroze jeb glikoze ir galvenā cietes sastāvdaļa. Tas ir cukurs, ko organisms uzņem visātrāk.

 

Patērētājs izvēlas

Patērētāja dzīvesveids – steidzīgais dzīves ritms, pārgurums darba dienas vakaros, nevaļa pašam gatavot, iespējams, arī nevēlēšanās pūlēties – atspoguļojas lielveikalu piedāvājumā.

– Neviens nespiež lietot produktus, kas pārpilni ar pārtikas piedevām. Mēs varam aiziet uz tirgu, nopirkt pelēkos zirņus, iegādāties mājās kūpinātu speķi un paši izvārīt putru. Izmaksu ziņā tas ir vismaz divreiz lētāk, ja parēķina veikala uzlikto cenu par kilogramu. Bet varam arī doties uz lielveikalu pēc jau gatava ēdiena un šausmināties, cik daudz tur E vielu, – uzsver Māris Eiklons. Mums ir izvēle.

LA.lv