Veselam
Uzturs

Šeila meistaro svaigēdāju kūkas un apkalpo pati savā kafejnīcā 0

Šeilas personiskā arhīva foto

Vai modes māksliniece mainījusi profesiju?

Pārsteidz ar krītu rakstītais uz kādām koka durvīm Strēlnieku ielā Rīgā – Raw. Svaigēšanas kūkas. Visu papildina Šeilas vārds. Vai modes māksliniece mainījusi profesiju?

“Jau trīs gadus esmu svaigēdāja. Pamazām sapratu, ka speciālajās kafejnīcās ēdiens ir nesamērīgi dārgs, porcijas pārāk mazas. Tātad jāgatavo pašai. Man patīk gatavot ēst un patīk cilvēki. Tā arī noapaļojās ideja – pašai savs mājas restorāniņš,” stāsta modes māksliniece Šeila.

Nelielā kafejnīca pārsteidz ar krāsām un omulību. Tiešām kā mājās.

Saimniece Šeila uzbur kūpošu tējas tasi, turpat acu priekšā ātri uzrullē svaigēdāju suši (neticami gardi un sātīgi!), piedāvā saldus kārumus, kuros nav ne grama cukura, toties ir veselīgi rieksti, dateles un svaigas ogas. Līdzās pusdienošanas telpai iekārtota modes mākslinieces darbnīca, kur dāmas piemēra tērpus.

“Esmu redzējusi, kā ātri izbeidzas stilīgi un ambiciozi restorāni, kuros ieguldīts milzum daudz naudas. Neko tādu nevēlējos. Re, te ir viena kleita, te otra,” Šeila rāda uz mēbelēm savā kafejnīcā. Tas nozīmē, ka ienākumi par radītajiem tērpiem pārtapuši ēstuves iekārtojumā.

“Tomēr tā man bija liela uzdrošināšanās. Kad pirmajā dienā izliku uzrakstu par svaigēdāju kafejnīcu, ātri skrēju iekšā un aizvēru durvis. Ko esmu izdarījusi, kas tagad notiks?! Taču viss izrādījās jauki, lai arī prasa daudz darba. Visu laiku galvā maļas receptes, trauki jāmazgā, produkti jāgādā. No rīta skrienu uz tirgu, tur jau tantes mani pazīst. Gatavoju no tā, kas tai dienā nopērkams. Viss svaigs, viss pārtop ēdienā tieši tai brīdī, kad cilvēks to pasūta. Ceturtdienās gribu veidot sarunu vakarus, kur varēs dalīties receptēs, apgūt ko jaunu. Kaut kas līdzīgs meistarklasēm, tomēr ne tik oficiāli.”

Agrāk Šeila bija veģetāriete, nu jau ceturto gadu pievērsusies svaigēšanai. Viņa priecājas, ka uzlabojusies veselība, zudušas galvassāpes, kas agrāk bieži mocījušas. Šeila gan neteic kategoriski – svaigēšanu vajag visiem, arī pati paturējusi ieradumu dzert karstu tēju. Vīrs Jānis gan ir pilnīgs svaigēdājs.

Šurp brauc ļaudis no otras Rīgas malas, lai atkal baudītu Šeilas svaigēdāju mafinus, kuros nav ne grama miltu un cukura. Pusdienot ierodas daudzi vegāni un veģetārieši, jo ēdiens ir svaigs un garšīgs. Te ir tikai trīs apaļi galdi, taču Šeila nebēdā, ja pusdienot sanāk vairāk ļaužu. Viņa pieliek vēl kādu krēslu, sirsnīgi sapazīstina svešiniekus, kuriem iznāk mieloties līdzās. Visam lieku klāt sirds mīlestību – saka Šeila.

Galerijas nosaukums


Melleņu kūkas recepte

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Pamatni gatavoju no datelēm un valriekstiem (attiecība 2:1), tos lieku kapātājā, sasmalcinu. Nereti daļu valriekstu aizstāju ar saulespuķu sēkliņām, tās ir universālas, garšo visiem. Reizēm man patīk pievienot kanēli un piparmētras, tās vispirms sažāvēju un tad pirkstos sabirzinu.

Kūkas formas apakšā ieklāju cepampapīru. Visu formu iesmērēju ar kokosa vai sezama eļļu. Sagatavotā formā iespaidu pamatnes masu, var to veidot ar maliņām.

Pēc tam gatavoju krēma masu: sablendēju glāzi melleņu, sauju dateļu un 4 banānus. Lai krēms kļūtu biezāks, blendēšanas beigās pievienoju šķidru kokosa eļļu (to vispirms izkausēju ūdens peldē).

Krēmu glīti ieleju formā, kur ieklāta kūkas pamatne, tad lieku ledusskapī. Vislabāk kūku noturēt līdz nākamajam rītam. Taču, ja vajag ātrāk, ielieku kūku uz pāris stundām saldētavā, visu laiku pieskatot, lai nav pārlieku sasalusi. Pirms sagriešanas bagātīgi dekorēju ar svaigām mellenēm. Var izmantot jebkuras citas ogas.

LA.lv