Veselam
Uzturs

Ēdam sēkliņas! Saulespuķu – pazemina asinsspiedienu, kaņepju – pret aizcietējumiem 0

Foto – Anda Krauze

Kā bagātināt ikdienas maltīti un padarīt to veselīgāku un gardāku? Pievienojot sēkliņas un riekstus.

Uztura zinātniece Guna Rijkure: – Sēkliņas un to maisījumi ir lielisks, var teikt, zelta, produkts, kas ieteicams visiem – gan jauniem, gan veciem, īpaši veģetāriešiem. Sēkliņu sastāvā ir koncentrējies viss labais, kas nepieciešams, lai izaugtu jauns augs, un arī cilvēkam šīs vielas ir ļoti noderīgas.

Saulespuķu sēklas satur C vitamīnu, kas neitralizē brīvos radikāļus un aizsargā šūnas. Arī olbaltumvielas un nepiesātinātās taukskābes, kas samazina holesterīna līmeni. Sēkliņas ir diezgan treknas, tās labi “piesien dūšu”, tāpēc var palīdzēt cilvēkam atteikties no trekniem ēdieniem. Labāk apēst sauju saulespuķu sēkliņu, nevis baudīt taukiem bagātu maltīti. Saulespuķu sēkliņas satur arī linolskābi, kas pazemina asinsspiedienu, kalciju, kas stiprina kaulus, kāliju un magniju. Saulespuķu sēklu milti ir ar dzelzi visbagātākais produkts, tāpēc tie jālieto ļaudīm, kas cieš no mazasinības. Šo sēklu sastāvā ir arī vitamīns B1, kas palīdz normālai smadzeņu darbībai, uzlabo atmiņu, normalizē gremošanas trakta darbību un sekmē ādas veselību, kā arī selēns, kam ir liela nozīme vēža profilaksē.

Zemesrieksti un mandeles, kā visi rieksti, ir labs olbaltumvielu avots. Tie lielā daudzumā satur arī šķiedrvielas, B grupas vitamīnus, magniju, fosforu. Mandeļu sastāvā ir arī E vitamīns.

Kaņepju sēklās ir olbaltumvielas, aminoskābes un taukskābes. Tās līdz pret aizcietējumu. Kaņepju kompreses palīdz sadziedēt lēni dzīstošas brūces.

Ķirbju sēklas tautas medicīnā lieto kā diurētiķi, līdzekli sāpju mazināšanai un zarnu parazītu izdzīšanai. Ar visu apvalku pulverī samaltas ķirbju sēklas ieteicams lietot sievietēm, kuras zīda mazuli, lai veicinātu piena izdalīšanos.

Ķirbju sēklas novērš urīnakmeņu veidošanos un uzlabo vīriešu seksuālās spējas. Šo sēklu sastāvā ir augu steroīdi – vielas, kas pozitīvi ietekmē prostatas veselību.

Ķirbju sēkliņās ir arī cinks, taukskābes un aminoskābe L-triptofāns, kas mazina depresijas simptomus.

Sezama sēkliņas darbojas kā attārpošanas līdzeklis, novērš aizcietējumu, mazina gremošanas traucējumus, uzlabo asinsriti un stiprina nervu sistēmu. Sezama sēkliņu sastāvā ir arī šķiedrvielas, bet viela – sezamīns, ko sezama sēklās atklājuši pētnieki, aizsargā no bojājumiem aknas. Vēl sezama sēklas satur magniju, kalciju un varu, kam ir liela nozīme sāpju mazināšanā.

Linsēklas satur 27 vielas, kas pētījumos ir apliecinājušas pretaudzēju iedarbību. Šīs sēklas labvēlīgi ietekmē sirdsdarbību, novērš diabētu un ādas slimības, mazina stresu. Linsēklās ir dabiskas taukskābes, kas pazemina holesterīna līmeni. Dienā apēdot 50 g linsēklu, cilvēks savā organismā par 160 procentiem nodrošina Omega-3 taukskābes dienas devu un pusi no diennaktī nepieciešamā šķiedrvielu daudzuma. Linsēklās ir arī gļotvielas, kas nav neviena cita kultūrauga sastāvā. Tās atvieglo vēdera izeju. Zarnu traktā linsēklas uzbriest divdesmit reizes, tāpēc, lietojot tās uzturā, daudz jādzer. Linsēklas satur arī antioksidantus lignānus, kas darbojas pret audzēju šūnām, normalizē hormonālo līdzsvaru, sievietēm menopauzes laikā pozitīvi ietekmē nervu sistēmu.

Ja sāls pievienots mazs, salīdzinot ar lielo ieguvumu, lietojot uzturā sēkliņas, sāls negatīvā ietekme būs niecīga. Sēkliņu maisījumi bez sāls būtu jāizvēlas ļaudīm, kam ir slimas nieres, sievietēm grūtniecības pēdējos mēnešos un maziem bērniem.

LA.lv