Veselam
Netradicionāli

Gudrības sirds veselībai un sirsnībai ājurvēdas skatījumā 0

Foto – Shutterstock

Sirdij palīdz garšvielas

Mūsdienu problēma – cilvēks vairāk tiek virzīts dzīvot ar prātu, pametot novārtā labo emociju radīto lauku, kam, līdzīgi kā aurai, vajadzētu aptvert mūsu fizisko veidolu.
Sirds aritmija, stenokardija, sirds reimatisms – tie ir atzīšanās stāsti par neprasmi ieklausīties savā sirdī, emocijās un izjūtās, tā vietā vairāk rīkojoties pēc prāta noteikumiem. Taču prāts un sirds ir cieši saistīti – kā Saule un Mēness. Abi vajadzīgi, tikai katrs savā reizē un sava uzdevuma pildīšanai. Ir cilvēki, kas dzīvo tikai ar sirds apziņu – atvērti, gatavi apskaut pat nedraugu. Racionāls sausiņš, kurš ceļā uz mērķi ne ziedu smaržu jūt, ne līdzcilvēku vajadzības pamana – otra galējība. Abas ved prom no līdzsvara, savukārt sirdij nepieciešama harmonija. Tās nodrošināšanai vērts papūlēties.

Lasiet arī: 7 garšvielas un augi sirds veselībai no ājūrvēdas.

Saskaņā ar ājurvēdu, garšvielās ir koncentrēta Saules enerģija, to iedarbība ir viegla un ēteriska. Ētera elements ir daudz smalkāks par gaisu – nesataustāms, nesaredzams, gandrīz kā aura, taču spēj tikt cauri jebkādai citai substancei. Tieši tas nodrošina aromterapijas efektu – lai panāktu vajadzīgo, dažreiz pietiek garšvielu tikai pasmaržot.

Lai darītu sirdij labu, jāatceras, ka ne jau no atsevišķiem ēdieniem vai garšvielām tā par katru cenu jāpasargā, to vietā pēc stingra saraksta piedāvājot citus. Galvenais –
jāizvairās no visa, kas dara smagu. No tamasiskiem (veselībai kaitīgiem) ēdieniem. No tamasiska pasaules redzējuma, kad visam centrā ir materiālisms, egoisms, ignorance, arī ieilguši depresīvie stāvokļi.

Ja emocionālā uguns netiek pie teikšanas, jo visu laiku nepieciešama gremošanas uguns rīkošanās, sirds jūtas slikti.

Garšvielas vienlaikus ar gremošanas uguns stiprināšanu skar emocijas – ļauj iedabūt tajās siltumu, atkausē. Mudina likt roku uz sirds – izjūtā, ka tur mājo dvēsele. Nav tā, ka pietiek apēst kādu sildošo garšvielu vai tikai to pasmaržot, lai priecīgi nodvestu: nu gan esmu dvēseliski apskaidrots! Bet, to darot regulāri, gan ķermenis no daudz kā atbrīvojas un kļūst veselāks, gan emocionālā uguns tiek stiprināta. Atziņas, kuru atskāršanai agrāk bija nepieciešami mēneši, tagad izšķiļas aizvien īsākā brīdī. Un dažam,
kuram sirds īpaši tīra, negatīvām emocijām nepiesārņota – prāts nav sirdī un sirds nav prātā –, šī uguns pat var kļūt tik stipra, ka transformācija noris uzreiz.

Kāpēc sirds dažreiz kūleņo, taisa pārsitienus, sāp? Kā lai citādi tā paziņo: hei, neesi tikai prātā, es arī šeit esmu! Sevišķi vajadzīgi šādi atgādinājumi ir pitām, kam izkāpt no pārliekā analītiskuma ir ļoti grūti. Turpretī veseli kaphas jau pēc izskata staro sirsnīgumā un mīlestībā, viņu sirdij tā jāklaigā retāk.
Ar sirdi draugos

Mūsos darbojas gremošanas uguns – agni; tā palīdz pārstrādāt pārtiku, lai veidojas pirkstam, galvai vai matam nepieciešamās izejvielas. Bet ir arī emocionālā agni. Tā saistīta ar visu, kas izraisa emocijas. Emocionālā uguns palīdz izjūtas un norises pārvērst atziņā: ar mani tas un tas noticis tāpēc, ka rīkojos tā un tā. Kā multenītē par Sisidru, kurš nolemj: tādu iznākumu negribu, tāpēc mainīšos, lai notikums mani skar citādi. Dažiem vajag desmit paklupienus, lai izlobītu mācību, citam pietiek ar vienu, ja emocionālā agni, kas palīdz dzīves draņķus pārvērst atziņās, deg pietiekami spēcīgi. Tikai tad iespējams nepieķerties sīkumiem un necepties par niekiem, bet vissāpīgāko
pāridarījumu izprast un palaist vaļā. Garšvielas ir mazi, dūšīgi palīgi, kas palīdz veidot un saglabāt gremošanas uguns un emocionālā agni līdzsvaru. Vai to atjaunot.

Ēdot jebkuru ēdienu, tas vispirms pabaro mūsu emocionālo ķermeni, jo pašas barības vielas taču uzsūcas krietni vēlāk, kad par maltīti bieži esam aizmirsuši. Tātad – izvēloties smagu un nekvalitatīvu pārtiku, kaitējam gan savām emocijām, gan fiziskajam ķermenim, kas nejūtas paēdis un prasa vēl. Tas ir galvenais liekā svara cēlonis. Emocionālajam ķermenim ir nepieciešama bauda, iesaistot procesā visas maņas. Tāpēc tik svarīgi neēst pie datora vai televizora, bet vispieticīgāko maltīti vispirms izgaršot ar acīm, ožu, nevis steigā. Kas nav sirdsēdiens, kļūst neveselības izejviela.

Par vajadzīgo uzturvielu sabalansējumu noteikti jādomā, bet tikpat svarīgi – lai ēdiens uzrunā, izraisa labas emocijas, lai ir tāds, kādu tieši tobrīd kārojas pat tad, ja veselīgo maltīšu sarakstā nav iekļaujams. Ļoti gribas saldu? Ja smaga aptaukošanās vai diabēta liga nav skārusi, vajag šai vēlmei ļauties, nevis pātagot sevi ar
biedējumiem par indēm. Salds simbolizē mīlestību. Ja cilvēkam trūkst mīlestības, īpaši pret sevi, saldu gribas, un tādā reizē tas ir satvisks. Ar nosacījumu – mazliet. Tiklīdz par daudz – tamasisks, jo dara smagu. Viena smalkmaizīte svētkos – jā, ja mīļi piedāvāta vai sen noskatīta. Kā ikdienišķs neremdināmas ēstgribas apmierinājums – nē, atceroties, ka dvēseli baro nevis bulciņu kalni, bet garīgās pasaules sakārtošana.

Ņemt un dot – tikai kustībā

Sanskritā vārds sirds nozīmē trīs jēdzienu – saņemt, dot un cirkulēt – apvienojumu. Ājurvēda, meklējot cēloņus sirds slimībām, aplūko arī došanas un ņemšanas principu. Dot vienmēr ir vieglāk nekā ņemt. Taču šajā procesā lielāka iespēja kļūt augstprātīgam, vairot sevī lepnību: es – varu! Ņemšana ir daudz grūtāka, liek apgūt pazemību, pateicību.

❥ Sirds aritmija – galvenā kaite, kas vienlīdz skar kā vienvirziena devējus, tā ņēmējus.
Holesterīna līmeņa pazemināšanai

❥ Uzreiz pēc pamošanās – glāzē silta (40 grādi) ūdens izšķīdināta tējkarotīte (ne vairāk) medus – šāds dzēriens burtiski noskrāpē nosēdumus no asinsvadu sieniņām, neļaujot tur izveidoties aizsērējumus veidojošajām plēksnītēm. Procesu veicina šim dzērienam pievienota tējkarote citrona sulas.

❥ Tējkarote kanēļa, 1/3 tējkarotes ingvera pulvera, 1/3 tējkarotes melno piparu – samaisa, uzlej verdošu ūdeni, ļauj ievilkties un atdzist līdz 40 grādiem, pievieno karoti medus, dzer pa pusglāzei pēc pamošanās un pēc vakariņām. Tāds dzēriens stiprina sirdi, mazina insulta vai infarkta risku.

❥ Medus – viens no iedarbīgākajiem sirds veselības stiprinātājiem, jo tajā ir informācija gan par došanas dziedinošo svētīgumu – tūkstošiem bišu jānopūlas, lai tiktu pie šī
veselības eliksīra –, gan stāsts par ņemšanas nepieciešamību organisma stiprināšanai, gan brīdinājums: lai aprēķinātu savu īsto normu, vajadzīgs prāts, jo medus pārdozēšana vai lietošana nevietā var būt ļoti kaitīga.

Aromātiskie un gardie sirdsdraugi Lai darītu sirdij labu, jāatceras, ka ne jau no atsevišķiem ēdieniem vai garšvielām tā par katru cenu jāpasargā, to vietā pēc stingra saraksta piedāvājot citus. Galvenais – jāizvairās no visa, kas dara smagu. No tamasiskiem (veselībai kaitīgiem) ēdieniem. No tamasiska pasaules redzējuma, kad visam centrā ir materiālisms, egoisms, ignorance, arī ieilguši depresīvie stāvokļi.

Ja emocionālā uguns netiek pie teikšanas, jo visu laiku nepieciešama gremošanas uguns rīkošanās, sirds jūtas slikti.

 

 

Raksts no žurnāla “36,6°C” tematiskā izdevuma “Sirds veselības ceļvedis”

LA.lv